Ga naar hoofdinhoud
Tijden van transitie Jaarverslag 2023
Onze medewerkers en studenten zijn in vele opzichten verschillend: qua etniciteit, gender, seksuele oriëntatie, gezondheid, religie, leeftijd, sociaaleconomische achtergrond en meer. ROC Mondriaan omarmt dat diverse karakter. We willen een open organisatie zijn waar alle studenten en medewerkers zich thuis voelen en waar ieders talenten tot bloei komen. Dat betekent ook: zorgen dat alle studenten een stem hebben. Want meedoen is bij Mondriaan vanzelfsprekend.
Lees meer

De kracht van het verschil

Bij Mondriaan gaan we verder dan het bieden van goed onderwijs: ook in 2023 bouwden we verder aan een inclusieve leer- en werkomgeving waarin iedereen zich welkom voelt, gesteund wordt en veiligheid ervaart. Daarbij erkennen we de kracht van het verschil.

  • De inclusie-jaarkalender markeert belangrijke data en evenementen. Van religieuze feestdagen en vieringen van verschillende geloven (onder het motto ‘Weet wat je viert’) tot dagen tegen discriminatie of voor gelijke beloning. 
  • Hoogleraar Paul Scheffer deelde inzichten met het managementteam, de ondernemingsraad en de studentenraad. Hij sprak over onderwijs in een grootstedelijke context en benadrukte het belang van wederkerigheid tussen diverse groepen.
  • Tijdens de Week tegen Racisme en Discriminatie deelde de Sign Language Coffeebar koffie uit op al onze locaties. Hiermee vroegen we aandacht voor de positie van slechthorenden en doven, een groep die vaak over het hoofd wordt gezien.
  • Op de Koningin Marialaan werd een belangrijke stap gezet in het bestrijden van stagediscriminatie in de regio: de ondertekening van het Haags Manifest Gelijke stagekansen.
  • Onderzoeker Ingeborg Kroese gaf een presentatie over inclusief onderwijs en het wegnemen van barrières.
  • Veel teams en medewerkers hebben trainingen gevolgd in ‘deep democracy’, een methode voor inclusieve besluitvorming en conflicthantering.
  • We ontwikkelden de concept-beleidsnotitie Diversiteit, Inclusie en Gelijkwaardigheid. Ook Teams aan zet en de inspanningen op het gebied van studentenmedezeggenschap en participatie dragen bij aan inclusie. 

‘Diversity is being invited to the party. Inclusion is being asked to dance.’ – Vernā Myers

“Ook op social media besteden we aandacht aan diversiteit, inclusie en gelijkwaardigheid. Een voorbeeld daarvan is de impactvolle campagne voor de dag tegen pesten ”

Aan het woord…

Internationale vrouwendag 2023 – Powervrouw in de spotlight

“Tijdens de lessen help ik mijn klasgenoten vaak, want ik heb al meer ervaring met koken. Ik zie hoe liefdevol de docenten met hun studenten omgaan. Ze blijven altijd voor iedereen hun best doen, dat vind ik heel knap. Ik zou daar ook wel aan mee willen helpen, dus misschien kan ik later hier op school gaan werken. Waarom niet? Hier in Nederland heb ik als vrouw veel meer kansen, je wordt niet tegengehouden. Ik vind dat iedereen van de kansen gebruik moet kunnen maken. Ga doen wat je wil!”- Ayse (41 jaar – opleiding Assistent Horeca bij School voor Entreeopleidingen)

Ondertekening Haags Manifest Gelijke Stagekansen 

“Het is mooi om hier deze volle zaal te zien. Zo veel mensen die voor dezelfde opgave staan: jongeren lesgeven en een goede toekomst bieden. Mijn ouders gaven mij die kans en ik wil die ook aan mijn kinderen geven. Maar ik besef ook dat ik makkelijk praten heb, mijn wieg stond nou eenmaal op een bepaalde plek. Veel studenten komen uit andere wijken, hebben een andere afkomst en zij verdienen diezelfde kansen. Wat me gelukkig maakt is om te zien hoe gemotiveerd de mensen hier zijn om daar iets aan te doen. En natuurlijk moeten we als gemeente daar hard aan meewerken, we zijn immers een grote speler in Den Haag met 10.000 mensen in dienst.”- Wethouder Hilbert Bredemeijer tijdens de ondertekening van de ondertekening van het Haags Manifest Gelijke Stagekansen.