ROC Mondriaan in cijfers
Met meer dan 25.000 studenten en cursisten verspreid over 26 scholen is ROC Mondriaan de grootste opleider in de regio Haaglanden.
26
Onze 26 scholen hebben een breed aanbod van beroepsopleidingen op het gebied van techniek en ICT, zorg en welzijn, economie, handel en gastvrijheid.
255
In 2022 konden studenten bij ons 255 beroepsopleidingen volgen. Van deze opleidingen hadden 125 zowel de beroepsopleidende leerweg (bol) als de beroepsbegeleidende leerweg (bbl). De andere opleidingen hadden uitsluitend een bol- of bbl-variant. Op 1 februari 2022 meldden we 36 nieuwe opleidingen aan bij de Dienst Uitvoering Onderwijs: 15 bbl-opleidingen, 7 bol-opleidingen en 14 opleidingen met zowel de bol- als de bbl-variant. In 2022 zijn we gestopt met het aanbieden van de opleidingen Danser en Acteur.
2418
Op 31 december 2022 telde Mondriaan 2418 medewerkers. Dit aantal bestaat uit 1517 vrouwen en 901 mannen. Mondriaan verwelkomt graag nieuwe medewerkers, waaronder zij-instromers als toekomstige docenten en instructeurs. We bieden verschillende scholingstrajecten aan, zoals het PDG-traject (Pedagogisch-Didactisch getuigenschrift) en de instructeursopleiding. In 2022 zijn 55 zij-instromers gestart met de PDG en 24 medewerkers met de opleiding instructeur MBO. Benieuwd naar alle zaken die te maken hebben met medewerkers, zie Sociaal Jaarverslag ROC Mondriaan.
In 2022 daalde het aantal studenten met 3,6 procent ten opzichte van 2021. Deze daling vond plaats bij de bol-studenten, het aantal bbl-studenten steeg. Op niveau 2, 3 en 4 daalde het aantal studenten, maar het aantal entreestudenten nam met 1 procent toe. Deze daling van het aantal mbo-studenten is een landelijke trend: bijna alle mbo-instellingen hebben hiermee te maken.
De meeste van onze studenten zijn afkomstig uit de regio Haaglanden, gevolgd door de regio Leiden en Bollenstreek en de regio Rijnmond.
Nieuwe studenten, blijvers en terugkeerders
Twee van de drie studenten in 2022 waren ook al student bij ROC Mondriaan in 2021: de blijvers. Een op de drie studenten was nieuw of terugkeerder. In vergelijking met 2021 is het aantal studenten dat bij ROC Mondriaan blijft met 5 procent gedaald. Het aantal nieuwe studenten groeide licht, maar niet genoeg om de daling van de blijvers op te vangen. Er was meer uitstroom dan in 2021. De coronapandemie speelt hier mogelijk een rol. Tijdens deze periode hebben we veel ondernomen om de studenten voor ROC Mondriaan te behouden. Dat heeft uiteindelijk niet altijd tot een diploma geleid. Daarnaast speelt de huidige krapte op de arbeidsmarkt mee, aangezien studenten meer mogelijkheden hebben om te gaan werken.
Zowel het aantal deelnemers educatie als het aantal vavo-studenten zagen we na de coronaperiode weer stijgen. De eerste groep heeft minder angst voor het samenkomen en durft weer met het openbaar vervoer te reizen. Ook konden de lessen in de wijken weer plaatsvinden. Het aantal vavo-studenten liet een stijging zien van 19 procent: met name bij mavo en vwo.
Ontwikkeling educatie en vavo
Onderwijskwaliteit
Het studiesucces vertoonde vanaf 2018-2019 een stijgende trend, maar in het laatste jaar (2021-2022) was sprake van een daling. Bij voortijdig schoolverlaters was de afgelopen vijf jaar een dalende trend te zien. Afgelopen jaar namen de cijfers in lijn met de landelijke ontwikkelingen weer enigszins toe.
ROC Mondriaan blijft zich inspannen om de onderwijsresultaten te verbeteren. Het management en de onderwijsteams worden ondersteund bij het analyseren en interpreteren van de beschikbare gegevens en het bepalen van verbetermaatregelen.
Scholen hebben in coronatijd hun studenten in eerste instantie een veilige haven en sociaal netwerk willen bieden. Vervolgens is ingezet op het alsnog laten slagen van studievertragers. Daarbij was ook extra aandacht nodig voor de sociaal-emotionele ontwikkeling van studenten. De intakeprocedure is anders georganiseerd en er is veel extra begeleiding geboden, soms in de vorm van sociale activiteiten en thuisbezoeken.